Intimidaties van het bezoek aan de grensgevangenis (maart 1994)

Gebouw van Leugens brochure in 12 hoofdstukken naar aanleiding  van 1 jaar grensgevangenis, mei 1993

Ontwikkelingen in de grensgevangenis (12 november 1993)

Ontwikkelingen in de grensgevangenis (25 oktober 1993)

Ontwikkelingen in de grensgevangenis (15 oktober 1993)

Ontwikkelingen in de grensgevangenis (29 april 1993)

Ontwikkelingen in de grensgevangenis (20 april 1993)

Ontwikkelingen in de grensgevangenis (7 april 1993)

Demonstratie na een jaar grensgevangenis (6 april 1993)

"Bijna helft gevangenen bleef in Nederland" Ervaringen van de bezoekgroep van het Autonoom Centrum in het Grenshospitium, 1992

Isolatie en overplaatsingen: de praktijk van de grensgevangenis (december 1992)

De grensgevangenis en racisme (opening 6 april 1992)november 1993

Persbericht 12 november 1993

Vandaag is bekend geworden dat het ministerie van Justitie na overleg met de Nigeriaanse autoriteiten zes van de zeven naar Nieuwersluis overgeplaatste vluchtelingen uit de grensgevangenis heeft uitgewezen. De zeven waren overgeplaatst op beschuldiging betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij met acht bewakers (blijkt ook uit de rapportage van de grensgevangenis bij de raadkamer tijdens een opheffingsverzoek afgelopen woensdag), en tegen hen was aangifte gedaan wegens poging tot doodslag of zware mishandeling.

Waar wij vanaf het begin al bang voor waren is dan uiteindelijk gebeurd. Justitie heeft het niet op een rechtszaak aan laten komen, waarin de zeven hun onschuld hadden kunnen aantonen, of beter gezegd Justitie hun schuld had moeten bewijzen, en waarin in ieder geval duidelijk zou worden wat er aan de vechtpartij van zondag 24 oktober vooraf is gegaan. Justitie heeft na in eerste instantie de meest zware beschuldigingen aan het adres van de zeven te uiten het deksel op de doofpot gedaan. Voor de enig overgebleven overgeplaatste betekent dit bovendien dat bijna iedereen die voor hem had kunnen getuigen niet meer in Nederland is.

Ondertussen is al wel duidelijk geworden dat de versie van het gebeuren op 24-10 van de kant van Justitie geen stand kon houden; er was geen sprake van een 'totaal onverwachte' of 'georganiseerde' vechtpartij, er was geen sprake van een 'zwaargewonde' bewaker, en de bewijslast was schijnbaar zo mager dat zowel van de zijde van politie als van de zijde van de Officier van Justitie al na twee dagen duidelijk werd dat niet tot vervolging zou worden overgegaan. Kosto heeft in eerste instantie laten weten dat de zeven hun straf niet zouden ontlopen en vervolgens zouden worden uitgezet. De vraag die nu door Kosto beantwoordt zou moeten worden is of hun uitzetting betekent dat zij onschuldig zijn, of dat zij schuldig zijn en dus ongestraft bewakers kunnen mishandelen.

Wij vinden het een schandaal dat het ministerie van Justitie mensen beschuldigd van van alles en nog wat zonder diegenen in de gelegenheid te stellen zichzelf te verdedigen. Voor vluchtelingen in de grensgevangenis gelden blijkbaar andere rechtsbeginzelen dan voor anderen. Bovendien vragen wij ons af waarover door de nederlandse autoriteiten met Nigeriaanse autoriteiten is overlegd voordat de zes werden teruggestuurd. Wij vrezen dat de gretigheid waarmee justitie de zeven tot schuldigen heeft afgeschilderd konsekwenties zal hebben voor hun gedwongen terugkeer naar Nigeria.
zoekarchiefdiscussiereageerhomeenglish