meer informatieFotos en gegevens van de contoleurs

Artikelen over zoeklicht

Klachten
Adressen

Zoeklicht in oud-west van dag op dag

Ontwikkelingen in juli en augustus 1999

Dinsdag 15 juni 1999

Maandag 14 juni 1999

Vrijdag 11 juni 1999

Donderdag 10 juni 1999

Woensdag 9 juni 1999

Dinsdag 8 juni 1999

Maandag 7 juni 1999

Laatste ontwikkelingen
Zoeklicht dagboek


Donderdag 10 juni 1999

• Donderdag vertrokken in tegenstelling tot woensdag niet drie teams, maar slechts één team bestaande uit de man die op dinsdag aan team 2 deel nam (foto 8). De vrouw die hem vergezelde, leek opnieuw een nieuwe ster, maar daar is niet verder onderzoek naar gedaan. Het team trok vooral het WG-terrein in.
• De man met de witte haren en de witte snor fietste in zijn eentje rond. Hij bleef op een adres in de Kanaalstraat lange tijd binnen en belde bij enkele andere adressen aan evenwel zonder resultaat.
• Iemand belde nog om door te geven dat de controleurs van Zoeklicht zover waren gegaan dat zij de ouders van iemand buiten Amsterdam hadden gebeld om te informeren over een bepaalde bewoner van een adres.
• In een gesprekje van het Autonoom Centrum met Sociaal Beheer Cremerbuurt wordt duidelijk dat nogal wat buurtbewoners verontrust zijn over wat er in de waarschuwingsbrief van het Autonoom Centrum staat; wat is hier aan de hand, wat is Zoeklicht en moet ik ze binnenlaten? Zijn veelgehoorde vragen. Men wordt ook door het Sociaal Beheer op het recht gewezen de controleurs niet binnen te laten. Alleen een Officier van Justitie met huiszoekingsbevel kan binnentreden. Ook wordt men geadviseerd bijvoorbeeld zelf een afspraakje te maken met de controleurs op hun kantoor.
•‘s Avonds om ongeveer 19.00 uur werd er op de 1ste Helmerstraat een nieuw team van Zoeklicht gezien. Twee mannen, één nogal sjofel gekleed en één nogal netjes,  waren gezien op de 1ste Helmerstraat ter hoogte van de 1ste Constantijn Huijgenstraat. Verdere berichten over bezoekjes in de avond volgen nog.

Woensdag 9 juni 1999

• Op woensdag waren er drie teams actief. Het eerste team bestond uit de lange man met wit haar en witte snor (zie foto 1 en 6) maar vandaag zonder lange witte regenjas en de mevrouw Mesman (zie foto 3) van Woningbouwvereniging Ons Huis. Zij bezochten adressen in de Rhijn Vis Feithstraat, Cremerplein en op de Pieter Langendijkstraat. Hij bleef buiten staan en wachtte tot zij vertrokken waren. Bij één adres op de Rhijn Vis Feithstraat bleven zij korte tijd binnen.
• Wij volgden dit team geruimte tijd op de voet en fotografeerden hen van veraf en dichtbij. Als reactie verstopte Suzanne Mesman (zie foto 3) zich in een portiek en sprong eruit toen wij de hoek om kwamen. De aanvankelijke pret over ons volgen, veranderde geleidelijk in irritatie, ‘de foto's van vroegen zal ik eens opvissen' sprak ze ons nog toe.
• Om 10.25 vertrokken zij naar café het Perspectief aan de overtoom waar ze ruim een uur op een terras koffie hebben zitten te drinken. Na dat uur vertrokken ze naar het kantoor van Sociaal Beheer aan de Borgerstraat.
• Team 2 bestond uit de heer ‘de Keijser' (zie foto 1 en 7) van de Stedelijke Woningdienst en een nieuwe jonge dame (zie foto 2 en 4). Zij bezochten adressen op de Wilhelminastraat (stuk tussen Jan Pieter Heijestraat en kostverlorenvaart). Na een korte pauze omstreeks 12.00 vervolgden zij ‘s middags hun werk.  Het team ging op de Wilhelminastraat op enkele adressen binnen en verbleef daar korte tijd.
• Eén van de bewoners van de straat sprak ons aan toen wij het team filmden en fotografeerden. Hij merkte op dat ‘dit soort mensen de eersten zijn die je tijdens de oorlog verlinken waar je bij staat'.
•‘De Keijser' (zie foto 1 en 7) vertrok met tram 17 naar het Centraal Station en stapte op bus 107 naar Purmerend Noord. De jonge dame, blond haar klein van stuk en blauwe spijkerbroek (zie foto 2 en 4), stapte op haar fiets met kinderzit achterop en vertrok haar huis in Badhoevedorp.
• Team 3 bestond uit de man van team 2 van dinsdag (zie foto 8) en wederom een nieuwe dame. Zij bezochten adressen op de Arie Biemondstraat en enkele ander plaatsen op het WG terrein.

Terug naar boven